“OCMW moet stoppen met opvang asielzoekers”

SCHERPENHEUVEL

De N-VA heeft in de OCMW-raad van Scherpenheuvel-Zichem voorgesteld om de individuele opvang van asielzoekers op termijn volledig af te bouwen. “Het opvangen van asielzoekers is geen kerntaak van het OCMW”, klinkt het.

De N-VA vindt – gezien de asielinstroom sterk daalt – dat het tijd wordt om de financiële middelen en het personeel van het OCMW maximaal te gebruiken voor lokale sociale noden, zoals ouderenzorg en de bestrijding van armoede. Dat maakt OCMW-raadslid en afdelingsvoorzitter Xavier Lesenne via een persbericht aan de redactie van Hageland Expres bekend.

Het Peeterskasteel, de collectieve asielopvang die tijdelijk werd opgericht in het oude rustoord, sluit in september haar deuren. “Maar wat veel mensen niet weten, is dat het OCMW ook individuele opvang organiseert voor asielzoekers, het zogenaamde Lokale Opvang Initiatief (LOI). Dat gebeurt in Hoeve 13 in Testelt”, aldus het N-VA raadslid.

Geen kerntaak OCMW

Het OCMW krijgt daarvoor weliswaar middelen van Fedasil, de overkoepelende asielorganisatie. Fedasil vraagt nu een groot deel van die middelen terug. In functie daarvan stelde Xavier Lesenne in de raad voor om nog een stap verder te gaan en de opvang gewoon helemaal af te bouwen.
“Asielopvang is geen kerntaak van het OCMW”, zegt Xavier Lesenne. “Het gebouw kan veel beter gebruikt worden voor andere, lokale doeleinden. We zitten met ellenlange wachtlijsten voor sociale woningen. De jeugd vraagt om extra locaties, voor bijvoorbeeld een jeugdcentrum. Er kan een buurthuis komen, … Slotsom: geef dat gebouw terug aan de gemeenschap van Scherpenheuvel-Zichem.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s