Ten Heuvel geeft stadsvernieuwing Scherpenheuvel nieuw elan.

SCHERPENHEUVEL 

Op de ‘scherpen heuvel’ ter hoogte van het rondpunt aan de Basilieklaan verrijst sinds een paar maanden een nieuw stadskwartier. De verlaten loodsen van de vroegere firma Gemoets en Pegger maken plaats voor een hedendaagse woonwijk, waar ook ruimte is voor handel, diensten en ondergrondse parkeerplaatsen.  Maak kennis met het project TenHeuvel.

Al in 2013 werden de eerste ideeën voor de herwaardering van deze plek op papier gezet. Al gauw volgde een stedenbouwkundig plan opgesteld door ArchitectuurBlockx uit Zichem. Stap voor stap werd het nieuwe project verder gedetailleerd. Projectontwikkelaar CoBUILD uit Brussel gaf opdracht voor alle nodige studies, ook op vlak van verkeerscirculatie. Eind april leverde de stad de vergunning af.

Ondergrondse parking

“We zien deze desolate plek graag spoedig ingevuld met een kwalitatief concept dat past in onze stedenbouwkundige visie”, stelt Schepen van Ruimtelijke Ordening Nico Bergmans (Open VLD). “Vanaf het begin stonden we achter de eerste voorstellen. Maar we eisten wel een grondige aanpak van het planningsproces en vroegen ook om een ondergrondse publieke parking te integreren. In de volgende jaren hopen we hieraan letterlijk een verlengde te realiseren met een herstructurering van de ruimte die vrij komt tussen de Zuidervest en het project tenHeuvel.”

scherpenheuvel_nissan
Zicht van 10 jaar geleden: toen nog met Nissan garage

Stads- en bewonersverkeer worden gescheiden. Daardoor zal de hinder voor het centrum en de woonbuurt quasi onbestaand zijn volgens de projectontwikkelar. De publieke parking is bereikbaar vanaf de August Nihoulstraat en telt een 65-tal parkeerplaatsen. “Het komt erop neer dat de huidige parking ondergronds wordt. De ingang voor de bewoners sluit aan bij de Henri Adriaensstraat. Vanuit deze parking kan men makkelijk, veilig en droog met de lift of de trap de appartementen bereiken. Te voet of met de fiets kan je als passant de brede allees gebruiken”, zegt CoBUILD. De overige wegen, en paden zijn voorbehouden aan de bewoners en hun bezoekers.

zes woongebieden

In de Basilieklaan nadert het eerste blok (Basil) zijn afwerking. De volledig begane grond van de nieuwe appartementen is voorbehouden voor handel en diensten. Dit gebouw schermt het achterliggende gebied af, maar opent tegelijkertijd een brede poort die de nieuwe buurt verbindt met de Basilieklaan, de Zuidervest en de Henri Adriaensstraat. Samen met de andere zes woongebouwen die grenzen aan brede wandellanen en groene open ruimte wordt een nieuw stadskwartier gevormd.

“Vier eeuwen na de aanleg van een nieuwe stad en de bouw van een majestueuze bedevaartkerk door de vrome aartshertogen wordt de urbanisatie in dezelfde geest verdergezet”, beweert CoBUILD. De dakwoningen op het gebouw aan het plein zullen de namen ‘Albrecht’ en ‘Isabella’ krijgen, een verwijzing naar de eerste planologen in de basiliekstad.

Start verkoop

Ontwikkelaar CoBUILD begint na het bouwverlof met de volgende fase en wil het ganse project zo snel mogelijk afwerken om de overlast voor de bewoners te beperken. De verkoop wordt binnenkort opgestart. Er is keuze tussen grote en kleine woongelegenheden, één-, twee- en drieslaapkamer-appartementen. Geen enkel appartement is hetzelfde.  Het plan bekijk je hier. Immo Lissens is aangeduid als één van de makelaars.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s