Column: De windturbine van Ballaar

Het zal druk worden aanstaande woensdag aan de hoge in opbouw zijnde windmolen in Ballaar (op het grondgebeid van Scherpenheuvel, net aan de grens met Bekkevoort). De eigenaar van deze windturbine, Aspiravi uit Harelbeke, heeft lokale en provinciale politici alsook de pers uitgenodigd voor een rondleiding en fotomoment. Met bussen zullen ze rondgereden worden pendelend tussen de twee werven – want ook in Bekkevoort is men gestart met de bouw van een gelijkaardige mastodont. De goed geoliede marketingafdeling van Aspiravi heeft een perfecte timing: alle grote onderdelen inclusief de 3 wieken met elk een lengte van 57 meter liggen gemonteerd op de grond en ook de hoge torenkraan waarmee straks alles in de hoogte wordt gehesen, is aanwezig. Iemand die denkt dat het geen goed nieuws-show wordt? Nee, over de mogelijke negatieve aspecten – slagschaduw, dode vogels, pulserend geluid van de wieken, reflectie van het zonlicht – zal men zwijgen. De focus zal liggen op de productie van groene stroom voor 2000 gezinnen en de drastische daling van de CO2 uitstoot, allemaal positieve zaken waar niemand iets op tegen kan hebben.

Weidse en open velden

Om deze drukte voor te zijn, ging ik zondagnamiddag al eens poolshoogte nemen in Ballaar. Ik was er niet alleen, want ondanks het verbodsbord waren er nog een handvol kijklustigen op de baan.  Het moet meer dan dertig jaar geleden zijn dat ik er nog passeerde. In mijn kindertijd kwam ik hier vaak. Soms met mijn grootvader en zijn paard die hier met groots respect voor de natuur een stuk landbouwgrond bewerkte, soms alleen met de fiets om het hoofd even leeg te maken en af en toe met vrienden ravotten in de weidse en open velden. Eind jaren 70 kwam de eerste aanslag op het milieu, toen de autosnelweg A2 (huidige E314) het landschap letterlijk doormidden kliefde. Van de ene op de andere dag moest mijn grootvader met zijn brabander een omweg van een paar kilometers maken om nog bij zijn velden te geraken.  Niet ver uit de buurt waar nu de nieuwe windmolen staat, moesten huizen afgebroken worden.  Toen de autosnelweg in de zomer van 1981 officieel geopend werd, was alle rust verdwenen. Van ’s morgens tot ’s avonds werd het ooit zo idyllische Hagelandse landschap getrakteerd op het geraas van het steeds drukker wordend autoverkeer. Dat viel me zondag direct op bij het uitstappen: het drukke autoverkeer zelfs tijdens een weekend, overstemde een rustig gesprek. Ik vraag me af of buurtbewoners dit lawaai ooit gewoon worden?

Scherpenheuvel_ballaart_Windmolen

Minder melk

De tweede aanslag op het uitzicht van dit mooie agrarische landschap uit mijn kindertijd is nu ingezet. Een constructie van 120 meter hoog (er moet er nog één van dat kaliber volgen) die opnieuw de omgeving en rust komt verstoren.  Na de autosnelweg, de windturbines. Een dun bevolkte streek in de uithoek van twee gemeenten met landbouwers en gepensioneerden: dus weinig collateral dammage moet men ook deze keer weer gedacht hebben. Het zal de vooruitgang zijn, zullen we maar denken en hopen dat het allemaal goed komt. In de 19e eeuw hadden de boeren ook schrik van de eerste stoomtrein en vreesden ze dat de zwarte uitlaat hun koeien minder melk zou doen geven.  Van trein gesproken: het heeft maar weinig gescheeld of naast de autostrade had men eind jaren 80 het TGV traject gelegd. Maar een betoging in Brussel heeft de beleidsmensen van idee doen wijzigen.
Ik troost me met de gedachte dat het nog erger had kunnen zijn voor de buurtbewoners. Dan toch nog liever een windturbine.  Zou het?

Gegroet

Advertenties

2 gedachten over “Column: De windturbine van Ballaar”

    1. bedankt Robert, Heb tijdens het schrijven van het artikel dikwijls moeten terugdenken aan mijn kindertijd en hoe de omgeving toch zo veranderd is de laatste jaren. Maar ja, de vooruitgang zeker… GroetenDanny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s