Streekbierenmarkt presenteert nieuw bier El dorado en lek-Nonnekes

DIEST

Al eeuwenlang heeft Diest de reputatie een bierstad te zijn. En om die naam alle eer aan te doen, pakt Diest, in samenwerking met de Objectieve Bier Academie Diest (OBAD), op zondag 18 augustus uit met een streekbierenmarkt.   Het nieuwe bier El Dorado wordt voorgesteld en je kan Lek-Nonnekes komen proeven.

De streekbierenmarkt gaat dit jaar al voor de achtste keer door. Je kan niet alleen bieren komen proeven, maar ook een praatje maken met de brouwers. En dat bierbrouwen zit in de lift, vertelt Mark Van Pee van de organiserende OBAD. “De consument zoekt steeds naar nieuwere bieren met meer smaken. Onder druk van de consument, die meer speciaal bieren wil, ontstaan er nieuwere kleinere brouwerijen die terug streekbieren brouwen zoals dat vroeger het geval toen elk dorp zijn eigen brouwerij had.”

Derde brouwerij in Diest?

Diest huisvest als één van de weinige steden in België twee artisanale brouwerijen: Brouwerij Loterbol en Brouwerij Buvens.  Die twee brouwerijen krijgen een centrale plaats op de biermarkt van 18 augustus.Hoe doen die twee brouwerijen het?  “Ze zijn zeer succesvol”, vertelt Mark.
“Loterbol kan beschouwd worden als één van de pioniers van de opkomst van het ambachtelijk brouwen. Eigenaar Marc Beirens is al bezig sinds 1995 en was één van de eerste in het Hageland.  Frankie Buvens van brouwerij Bryvens is een iets jongere speler die startte in 2016. En ook die brouwerij doet het erg goed want heeft al uitbreidingswerken moeten laten uitvoeren om de productiecapaciteit op te kunnen drijven.”

Buiten deze twee brouwerijen telt Diest nog  bierfirma’s die bier op de markt brengen zonder het zelf te brouwen, zoals vb. Tripel V. “De kans is trouwens groot dat er in Diest nog brouwerijen bijkomen. Het zullen er geen 40 worden zoals in de vorige eeuw het geval was maar er zijn initiatieven bezig voor een derde brouwerij.

(lees verder onder de foto)

diest_bieracademie_2018.jpg
Bier proeven op de Grote Markt: zo was het in 2018

El Dorado en Lek-Nonnekes

Er zijn vele nieuwe standhouders dit jaar, zoals De Herck uit Herk-de-Stad – pas vorige jaar ontstaan – alsook Brouwerij Sweynbeer uit Elewijt. Enigma Brewery uit Heusden-Zolder zal in Diest zijn nieuw bier lanceren. El Dorado is een bier van 10% dat de karakteristieken van een Belgische tripel combineert met die van een Engelse IPA. In dit bier werden enkele zeer aromatische hopsoorten tweemaal gedryhopt, waaronder de El Dorado-hopsoort waaraan het nieuwe bier zijn naam ontleent.

“Ook Nonneke uit Molenstede heeft iets nieuw in de aanbieding. Bij mooi weer brengen zij Lek-Nonnekes mee. Dit zijn frisco’s met bananenijs in ’t midden, daarrond Nonnekesijs (met bier verwerkt) en omhuld met chocolade”, laat Mark ons nu al watertanden.

De streekbierenmarkt vindt plaats op en rond de Grote Markt van Diest, op zondag 18 augustus, van 13u30 tot 19u. De toegang is gratis.

Eén gedachte over “Streekbierenmarkt presenteert nieuw bier El dorado en lek-Nonnekes”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s