Erkenning voor Marieke Vervoort: ze wordt (postuum) ereburger van Diest

DIEST

Rolstoelatlete Marieke ‘Wielemie’ Vervoort heeft op maandag 25 november postuum het ereburgerschap van de stad Diest ontvangen.   Haar ouders waren aanwezig tijdens de zitting van de gemeenteraad en kregen een hartverwarmend applaus toen ze de oorkonde voor hun dochter ontvingen.

De voltallige gemeenteraad van 27 raadsleden heeft maandagavond unaniem de toekenning van het ereburgerschap aan inwoner Marieke Vervoort goedgekeurd. De sportkampioene overleed op 22 oktober 2019. De stad geeft daarmee blijk van grote waardering voor haar verdienste op sportief en maatschappelijk vlak. Burgemeester Christophe De Graef somde de verdiensten van Marieke op en noemde haar een voorbeeld voor vele mensen die het moeilijk hebben. Hij prees Marieke dat ze ondanks de helse pijnen er steeds is blijven in geloven.

brandende kaars ter ere van Marieke

Het is de eerste keer dat iemand ereburger van de stad Diest wordt. Gedurende de ganse vergadering brandde er een witte kaars ter nagedachtenis van Marieke.

diest_StemmingOm deze erkenning mogelijk te maken moest de gemeenteraad van Diest eerst een reglement ereburgerschap  goedkeuren. Niemand die eraan twijfelde dat dit unaniem ging gebeuren, maar voorafgaand aan de zitting waren er toch enige reacties te horen.

Zo vroegen een aantal inwoners zich op sociale media af waarom men niet eerder Wielemie ereburger gemaakt had, toen ze nog deelnam aan kampioenschappen en daar steeds een karrevracht aan medailles binnenhaalde.  De Sp.a had voor aanvang van de gemeenteraad geëist dat de erkenning tot ereburger een apart agendapunt werd. “De postume toekenning van de titel van ereburger zou naar onze mening niet ‘verborgen’ mogen zitten in een algemeen reglement, zoals het eerst werd opgesteld”, vond sp.a-voorzitter Carina Jankowski.

wielemie_rijkkse

 

Eén gedachte over “Erkenning voor Marieke Vervoort: ze wordt (postuum) ereburger van Diest”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s