Herman Degelin ontvangt cultuurtrofee 2019

DIEST

De cultuurraad van de stad Diest reikte maandagavond de Cultuurtrofee en Cultuurpenningen van het jaar 2019 uit. De Cultuurtrofee ging naar Herman Degelin voor zijn lange inzet. De cultuurpenningen waren voor Jan Enkels en de werkgroep rond de apotheek van het Elisabeth Gasthuis.

Met de cultuurtrofee wil de cultuurraad een Diestenaar honoreren voor zijn of haar jarenlange inzet en expertise op cultureel vlak die bovendien invloed heeft of gehad heeft op heel het Diestse grondgebied en daar buiten. De vernieuwde cultuurraad kende dit jaar de trofee toe aan  Herman Degelin.

Cultuurtrofee voor Herman Degelin

Herman Degelin is een dynamische, stimulerende en enthousiaste mens, iemand die onbevooroordeeld, met open en brede blik anderen de kans geeft het beste in zich naar boven “, klonk het tijdens de uitreiking.

Herman Degelin stond decennia op de planken bij Ktg. Uilenspiegel (meer dan 70 toneelproducties), was en is er acteur, regisseur, bestuurslid en manusje van alles. Vele Diestenaars kregen les van Herman, anderen ontmoetten hem op talrijke culturele evenementen. Negen jaar was Herman Degelin voorzitter van de Diestse cultuurraad. Met veel bevlogenheid stimuleerde hij de cultuurraad projecten op te starten en reglementen te vernieuwen. Hij ondersteunde het rijke verenigingsleven met zijn aanwezigheid, raad en daad. Bovendien was hij de motor achter de vernieuwing van de cultuurraad.

De cultuurraad honoreerde Degelin met een prachtig kunstwerk van de talentvolle, Diestse kunstenaar Carla Swerts.

Cultuurpenningen

Met de cultuurpenning wil de cultuurraad een selectie van mooie initiatieven niet onopgemerkt voorbij laten gaan en de initiatiefnemers stimuleren om verder te werken.

  • Jan Enkels voor het filmproject met OKAN-leerlingen, ‘Elastieken Levens’:
    Jan Enkels is de drijvende kracht achter Baraque Cultuur waarbij hij samen met andere leerkrachten netoverschrijdend verschillende culturele projecten opstart. In 2019 realiseerde hij het filmproject ‘Elastieken leven’ met jongeren die nog niet lang in België wonen. Deze jongeren gingen in dialoog met ouderen in het zorgcentrum en deze conversaties leidden tot een prachtige film.
  • De werkgroep die de apotheek van het Elisabeth Gasthuis openstelde voor het publiek: Patrick Palmans, Stephan Vanschoonbeek, Patrick Daems en François Vankerkhoven.
    Ze hebben alle vier een groot hart voor erfgoed en voor Diest. Al jaren zet het viertal zich in maar dit jaar gingen zij nog net dat stapje verder door de openstelling van de apotheek van het Elisabethgasthuis mogelijk te maken en ook inhoudelijk te versterken dankzij verschillende erfgoedobjecten en hun expertise.

Foto credits: Ktg Uilenspiegel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s