Ingreep beperkt herhaling wateroverlast in wijk Poelske

DIEST

De wateroverlast van vorig jaar juni ligt menig inwoner van de Fabiolalaan en Narcisstraat nog fris in het geheugen. Om de stad te vrijwaren van overstromingen, start de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) deze maand nog met een dijk van de Leugebeek in Webbekom op te hogen. 

Flashback naar 2 juni 2018 Door de overvloedige regenval een dag eerder kon de Begijnebeek al het water afkomstig van de akkers in Assent niet meer slikken. Om 1 uur werd het waakpei bereikt, maar er werd geen alarm geslagen. Pas twee uur later als het waterniveau het alarmpeil bereikt, trad men in actie.  Intussen was de wijk Poelske – een van laagste gelegen gebieden van de stad – onder water gelopen.

Er werden dit voorjaar al drie bijkomende meetpunten geïnstalleerd: één ter hoogte van de Zandstraat in het bufferbekken van Assent, één in het bufferbekken van de Reustraat en één in de Montgommerystraat. Deze werden door Aquafin en stad Diest geïnstalleerd om het stijgende waterpeil van de Begijnebeek te detecteren.

Extra acties nodig

Om een echte oplossing te bieden voor de wateroverlast in het centrum van Diest, was een aanpassing nodig rondom het verdeelsysteem in de Neerveldstraat in Webbekom. Dit systeem zorgt ervoor dat water uit de Begijnenbeek gecontroleerd kan afgeleid worden naar de Leugebeek. De Leugebeek moet ook over zijn volledige lengte geherprofileerd worden. Zo wordt de bodem breder en krijgt de beek meer opvangcapaciteit.

Deze maand nog starten de werken

(lees verder onder de foto)

diest_wateroverlastwebbekom

“Deze maand nog start de Vlaamse Milieumaatschappij de werken aan de installatie in Webbekom die het water opdeelt tussen de Leugebeek en de Begijnenbeek”, vertelt schepen van Openbare werken Bart Stals. “Door deze ingreep kan meer water via de Leugebeek naar het Webbekoms Broek gestuurd worden, wat een belangrijke voorwaarde is om de stad te vrijwaren van wateroverlast”.
Vorig jaar juni was de Leugebeek verzadigd en al het overtollige water kwam via de Begijnenbeek de stad binnen. De ingreep in Webbbekom zal de herhaling van zo’n scenario helpen verminderen.

Eén gedachte over “Ingreep beperkt herhaling wateroverlast in wijk Poelske”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s