Erosie aan Groenhoef in Scherpenheuvel wordt een halt toegeroepen

SCHERPENHEUVEL

De stad Scherpenheuvel-Zichem en de provincie Vlaams-Brabant voerden erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van Groenhoef. 

Bij hevige regenval treedt regelmatig water- en modderoverlast op in de woningen en tuinen in de buurt van de Oude Tiensebaan en Groenhoef in Scherpenheuvel. Deze problemen worden veroorzaakt door afstromend water en modder van hoger gelegen, hellende akkerpercelen.

Dammen over een lengte van 180 meter

Bart Nevens, gedeputeerde van waterlopen, en Lieve Renders, schepen van landbouw, stelden woensdag de erosiebestrijdingswerken aan Groenhoef voor.  Om de modderstromen een halt toe te roepen, werden er aan de Groenhoef twee houthakseldammen aangelegd over een totale lengte van 180 meter: een dam van 91 meter en een van  89 meter. Aansluitend werd een geleidende aarden dam aangebracht.

“We investeren 17.852,41 euro in deze werken om de water- en modderlast aan de Groenhoef in Scherpenheuvel-Zichem te bestrijden”, zegt Bart Nevens. “Door de houthakseldammen en de geleidende dam, wordt het afstromend water vertraagd en bezinkt het sediment voor de houthakseldammen”.

In het voorjaar komen er ook nog brede grasstroken, die een bijkomende buffer vormen voor het water en de modderstromen.

Dit project is een samenwerking met de provincie die een erosiecoördinator ter beschikking stelt en 90 % van de kosten betaalt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s