Overwoekerde kerkhoven in Scherpenheuvel-Zichem worden aangepakt

SCHERPENHEUVEL

Het was de voorbije weken schrikken voor familieleden die hun dierbaren kwamen bezoeken op het kerkhof van Scherpenheuvel. Distels en grassen tussen de graven die een groeispurt deden en soms hoger reikten dan de grafzerken. Sinds de gemeentearbeiders geen pesticiden meer mogen gebruiken, gaat de natuur haar gang.

Vorige week had Benny Vangelder, voorzitter van oppositiepartij N-VA in Scherpenheuvel, de verloedering van de kerkhoven aangekaart bij het gemeentebestuur na heel wat klachten. Het gemeentebestuur had begin deze maand wel een nieuw onderhoudscontract afgesloten met de Vlaspit voor vier jaren ter waarde van 277.000 euro, maar dat was nog niet in uitvoering. Ondertussen ging de natuur haar gang.

Het was trouwens niet de eerste keer dat er klachten kwamen over onkruid dat welig tiert op openbare plaatsen. “In oktober vorig jaar interpelleerde ik de bevoegde schepen over een gelijkaardige situatie.”, vertelt gemeenteraadslid Allessia Claes van N-VA. “Het wieden van onkruid deed de Vlaspit, het gras maaien en het groenonderhoud de stadsmensen, alleen kon de stad het niet aan.”

onkruid_scherpenheuvelDimitriFrederickx
Dit beeld zou voor altijd tot het verleden moeten behoren nu het stadsbestuur een contract afsloot ter waarde van 277.000 euro voor het onderhoud van kerkhoven

Vandaag zijn arbeiders van het sociaal tewerkstellingsproject de Vlaspit gestart met de grote schoonmaak. Gewapend met harken wordt deze week het kerkhof van Scherpenheuvel aangepakt en daarna volgen ook de andere rustplaatsen.

Definitieve oplossing

Bevoegd schepen Nico Bergmans (Open VLD) liet weten dat met het nieuwe contract met de Vlaspit de problemen van overwoekerde kerkhoven moeten opgelost zijn. “De beslissing tot uitbesteding was opgenomen in de meerjarenplanning en het dossier is maanden geleden goedgekeurd op de gemeenteraad. Het college heeft de gunning door omstandigheden pas half juni kunnen doen. Het is alleszins de bedoeling om nu definitief een oplossing te bieden aan dit probleem.”

“De klachten hebben er voor gezorgd dat men sneller in actie geschoten is. Alleen spijtig dat we steeds eerst moeten klagen vooraleer er actie komt,” luidt het bij de oppositie.

Fotocredits: Dimitri Frederickx, Nadia Leirs, Mark Aerts

 

Eén gedachte over “Overwoekerde kerkhoven in Scherpenheuvel-Zichem worden aangepakt”

  1. Waarom mogen pesticiden niet gebruikt worden op een kerkhof?Daar ligt niemand wakker van maar wel mensen die het kerkhof bezoeken om hun overleden familieleden te herdenken.Er zijn pesticiden die aan de ondergrond weinig schade toebrengen en voor handenarbeid kunnen er altijd mensen gevonden en daarom niet de gemeentewerklui.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s