CLB kiest scholen Diest en Tienen als pilootregio voor COVID-19 sneltesten

Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding gaat in de scholen van Tienen en Diest een piloot organiseren om via sneltests superverspreiders op te sporen.

De verlengde herfstvakantie van twee weken heeft een positief effect gehad op het aantal COVID-19 besmettingen in het onderwijs. Dat zegt Stefan Grielens, algemeen directeur van het Vrij CLB Netwerk woensdagochtend op Radio 1. “We moeten natuurlijk voorzichtig zijn omdat misschien niet alle besmettingen die in de herfstvakantie zijn opgelopen aan ons zijn gemeld.”

Slechts 20% van aantal besmetting voor de vakantie

Vanaf drie weken voor de vakantie steeg het aantal besmettingen enorm snel om tot een plateau te komen tijdens de laatste week voor de vakantie. Maar vanaf de eerste week na de herfstvakantie zien ze bij het CLB slechts een vijfde van het aantal besmettingen dat men in de laatste weken voor de herfstvakantie had.

Sneltesten worden belangrijk om de verspreiding van het virus in kaart te brengen en goed op te volgen. Het CLB gaat daarvoor samenwerken met het Rode Kruis. Al zijn er nog bepaalde beslissingen te nemen zoals wie de testen nu mag afnemen. Want voor het gebruik van diepe neuswissers is medisch geschoold personeel nodig.

Testregio’s bepaald

Dat het CLB aan contact tracing doet is niet vreemd. In het verleden – al was dat minder zichtbaar – werden de CLB artsen ingeschakeld bij andere besmettelijke ziekten zoals hersenvliesontsteking bij de schoolgaande jeugd.

Nu de teststrategie bepaald is, start het CLB een pilootregio in Tienen en Diest om daar via sneltesten heel snel zicht te krijgen op besmettingen van hoog risico. Als dat goed loopt wordt er uitgebreid naar andere regio’s. Het is enkel wachten op een go van federaal minister Vandenbroecke, maar dat zou voor heel binnenkort zijn.

Wie het interview met de CLB directeur wil herbeluisteren, kan terecht op de link van van Radio1.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.