Stadsbestuur houdt stuk van de corona-subsidies in als er nog facturen openstonden

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

Bij de uitbetaling van de Vlaamse subsidies aan de verenigingen in Scherpenheuvel-Zichem wordt een deel door het gemeentebestuur ingehouden. Dat doen ze om openstaande rekeningen in te lossen. En dat valt bij veel sportverenigingen niet in goede aarde. “Het water staat veel verenigingen aan de lippen. Nu verplicht het stadsbestuur hen om te betalen voor infrastructuur en huur, terwijl ze al maanden stil liggen” zegt Lieven Simon van N-VA.

Eind november 2020 keurde de gemeenteraad de verdeling van de gelden van het Vlaams Noodfonds (230.000 euro) goed voor de cultuur, jeugd en sportsector. De sportraad ging toen niet akkoord met de manier van hoe deze subsidies verdeeld werden. Ze vonden de verdeling unfair omdat clubs met de zwaarste lasten maar evenveel kregen als een kleine vereniging zonder grote kosten. De andere zeven adviesraden gingen wel akkoord met deze verdeling.

Burgemeester Manu Claes bleef achter het voorstel staan om alle verenigingen maximaal te ondersteunen. Er zou een basisbedrag van 500 euro toegekend worden aan iedere erkende vereniging en het resterende bedrag  werd verdeeld aan de hand van het gemiddelde van de laatste drie reeds uitbetaalde werkingsjaren.

Subsidies ingehouden

Alle clubs waren in blijde verwachting van dat beloofde Vlaamse geld. Maar wat blijkt? Toen de subsidies uitbetaald werden, was dat voor veel verenigingen een onaangename verrassing: een deel van de beloofde Vlaamse financiële steun die de stad ging verdelen, werd ingehouden. ‘Om openstaande rekeningen te betalen’, was de uitleg.

N-VA-gemeenteraadslid Lieven Simon is bijzonder boos: “De stad is blijven facturen sturen naar verenigingen, bijvoorbeeld voor de huur van kleedkamers, of vergoedingen voor sportterreinen. Terwijl de meeste activiteiten al maanden stil liggen. Veel verenigingen zitten op zwart zaad en konden deze facturen niet betalen. Nu steekt het stadsbestuur een deel van die Vlaamse subsidies die de verenigingen krijgen in eigen zak.”

“Het stadsbestuur vult eigen zakken met Vlaamse subsidies voor noodlijdende verenigingen”

Gemeenteraadslid Lieven Simon

“Betalen voor iets dat je niet gebruikt”

Deze afhouding werd aan de adviesraden niet aangekondigd, en dat maakt het volgens Lieven Simon extra zuur. “Dat hou je toch niet voor mogelijk? Noodlijdende verenigingen moeten nu betalen voor infrastructuur die ze niet gebruiken.”

Een voorbeeld om te problematiek te schetsen: Een sportclub die recht had op vb. 1.000 euro Vlaamse subsidie kreeg slechts 750 euro als er nog een openstaand factuur was van 250 euro voor het gebruik van de gemeentelijke sportinfrastructuur, maar die de club wegens corona het afgelopen jaar niet kon gebruiken.

Cultuurverenigingen die geen vastlopende huurcontracten hebben met de stad zijn minder geraakt en ontvangen wel het voorziene bedrag.

Eén gedachte over “Stadsbestuur houdt stuk van de corona-subsidies in als er nog facturen openstonden”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.