Nieuwe passerelle moet voor betere toegankelijkheid van het NMBS station Diest zorgen

DIEST

De vernieuwingswerken aan de perrons in Diest gingen in oktober 2023 van start. Sindsdien werden zowel de helft van perron 1 als van perron 2 en 3 met een halve meter verhoogd. Perron 1 (treinen naar Aarschot en Leuven) werd ook verlengd, in de richting van de autoparking.

Passerelle eind oktober in gebruik

De afgelopen maanden werden vier betonnen zuilen op en naast de perrons gegnoten. Op deze zuilen werd dit weekend de passerelle, bestaande uit drie delen en met een gewicht van in totaal zo’n 150 ton, bevestigd. Ook de trappen die de passerelle met de perrons zullen verbinden worden op de juiste plaats gehesen.

Eind oktober wordt de passerelle in gebruik genomen. Vanaf dan kunnen de reizigers in Diest de trein nemen op de eerste vernieuwde perronhelften. De werken schuiven dan op naar de andere helft van beide perrons. De oude voetgangersbrug wordt dan afgebroken.

De drie afzonderlijke delen van de passerelle werden dit weekend op hun plaats gehesen. (foto: NMBS)

Autonoom toegankelijk

NMBS en Infrabel investeren samen 9,5 miljoen euro in de vernieuwing van het station van Diest, met de steun van het Europese RRF-fonds (The Recovery and Resilience Facility). Behalve de bouw van de passerelle en de installatie van de liften, worden de perrons met bijna een halve meter verhoogd. Verder krijgen de perrons een volledige make-over: ze worden overdekt met luifels, er komen nieuwe schuilhuisjes, LED-verlichting en geleidelijnen voor blinden en slechtzienden.

Eind oktober wordt de passerelle in gebruik genomen (foto: NMBS)

Dankzij deze werken zorgen NMBS en Infrabel ervoor dat het station van Diest autonoom toegankelijk wordt. Voor de reizigers wordt het gemakkelijker om de perrons te bereiken en in en uit de trein te stappen. Dat geldt ook voor wie minder goed mobiel is, geladen is met zware bagage of een kinderwagen bij zich heeft. In Diest kan nu al zeven dagen op zeven assistentie worden aangevraagd.

Geen treinen tussen Aarschot en Hasselt

De werken in Diest zijn niet de enige infrastructuurwerken in de regio. Infrabel werkt ook nog aan de vernieuwing van wissels in Aarschot, een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel in Langdorp en de vernieuwing van sporen en overweg Stationsstraat in Testelt.

Hierdoor zijn er sinds vorig weekend geen treinen tussen Aarschot en Hasselt en omgekeerd. Er zijn wel vervangbussen voorzien, die stoppen aan de stations van Aarschot, Hasselt en Diest. Een aantal bussen stopt in Langdorp, Testelt, Zichem en Schulen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.