Nieuw kunstwerk ‘Pionier’ op Hermansheuvel in Assent

ASSENT

Bekkevoort onthulde op zaterdag 7 september een nieuw kunstwerk op de Hermansheuvel. De Hermansheuvel is een beschermde archeologische site van een 6000 jaar geleden. In het verleden werden er grote concentraties stenen artefacten aangetroffen. Om de archeologische waarde te visualiseren, besliste de gemeente Bekkevoort om er een kunstwerk te plaatsen. Zes kunstenaars dienden een voorstel in en een jury koos het winnende ontwerp ‘Pionier’. 

Het kunstwerk – van de hand van Ambrosia Design uit Kapellen –  is uitgevoerd in cortenstaal en vormt een verwijzing naar een landbouwer, een tulpenbeker en silexsteen. In het geheel is een bank geïntegreerd als rustpunt voor wandelaars. Ina Stabergh schreef een gedicht over de Hermansheuvel, te vinden op een sokkel in cortenstaal naast het kunstwerk. De locatie van het kunstwerk, in de buurt van de archeologische vindplaats, biedt een uitzicht op de wallen uit het neolithicum.

‘Met dit kunstwerk wordt het archeologisch belang van dit stukje Hageland extra in de verf gezet,’ zegt gedeputeerde Monique Swinnen

bekkevoort_hermansheuvel_2.jpg

Over de betekenis van het kunstwerk (geschreven door Alex Busseleer):

Men noemt mij “Pionier”!

Een monument; een terugblik op een stukje menselijke evolutie, 6000 jaar geleden op deze plek. Een terrein, waar de mens voor de eerste keer het landschap wijzigde  en dat van belang werd voor de geschiedenis van Bekkevoort vanwege de daarin aanwezige overblijfselen uit het verleden.

Mijn sokkel herinnert u aan de bewerkte silex (vuurstenen) voorwerpen die hier werden gevonden.  Pijlpunten, messen, bijlen, schrabbers, kloppers, maalstenen en wellicht nog andere voorwerpen die in de behoefte voorzagen. Vuursteen werd ook gebruikt om vuur te maken. De grondstof waaruit vele werktuigen uit die tijd werden vervaardigd was afkomstig uit de naburige silexmijnen, o.a. uit die van Orp-le-Grand vlak bij Tienen.

Met bijlen hakten wij bomen om die dienden om palen te maken voor palissaden en om huizen te bouwen. Hakhout werd gebruikt voor de vuren. De kaalgehakte plaatsen werden platgebrand om er akkers van te maken, waarbij de as werd gebruikt als meststof.

De tulpenbeker, waarvan een exemplaar op deze site werd gevonden, vertelt over het typisch gevormde aardewerk dat bestond uit kommen, flessen met doorboorde handvaten, bakschijven, schalen, napjes, scheplepels en voorraadpotten.

Het standbeeld, uitgevoerd in ‘Cortenstaal’ is milieuvriendelijk en verwijst naar de ijzerzandsteen in de bodem waarop wij leven en naar de vele kostbare historische panden in de omgeving, die wij rijk zijn en die uit deze grondstof zijn opgetrokken.

Meer info over Pionier en Hermansheuvel kan u steeds terecht op de website van gemeente (https://www.bekkevoort.be/kunstwerk-hermansheuvel)

Credits: provincie Vlaams Brabant

3 gedachten over “Nieuw kunstwerk ‘Pionier’ op Hermansheuvel in Assent”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.