Hallezaal zou wel eens voor langere periode niet kunnen gebruikt worden.

DIEST

Twee weken geleden besliste het stadsbestuur om de Hallezaal te sluiten. Om elke risico te vermijden, want uit de resultaten van een gevoerd stabiliteitsonderzoek bleek dat er herstellingswerken nodig zijn aan de dakconstructie van het historisch gebouw.

Tijdens de gemeenteraadszitting van maandag 25 maart hield raadslid voor N-VA Lydia Mertens een interpellatie hierover. Ze wilde van bevoegd schepen Geert Cluckers (DDS) meer informatie dan het karige persbericht dat stad Diest hierover verstuurde. Hoe moet het nu verder voor de organisatie van de Smaakhal, tentoonstellingen of de studieruimte voor studenten ?

Stabiliteit van het dakgebinte

Schepen van Cultuur Cluckers kwam eerst met het goede nieuws. De proefputten die buiten gegraven werden, tonen aan dat de fundering en de muren voldoende stevig zijn en geen gevaar vormen voor de stabiliteit van de Hallezaal. Anders is het gesteld met het dakgebinte. Om dat te onderzoeken, werd het gipskarton onder het gebinte weggehaald. Het bleek dat de hoofdragers ervan, die rusten op stenen, gewoon weg zijn. Hierdoor heeft het dakgebinte te weinig draagstructuur en moest die tijdelijk gestut worden.

Uit een eerste bevinding van het technisch verslag blijkt dus een structureel probleem met het houten gedeelte zodat herstellingswerken zich opdringen. Het risico mag dan beperkt zijn, het is niet volledig uit te sluiten. Een reden genoeg voor het bestuur voor het nemen van deze drastische beslissing – als voorzorg- tot sluiting van de Hallezaal.

Voor de meeste evenementen werd een oplossing gevonden: er wordt uitgeweken naar Den Amer, Cultureel Centrum, ja zelfs naar den egger in buurgemeente Scherpenheuvel-Zichem. Voor de organisatie van de maandelijkse streekproductenmarkt, De Smaakhal, voor de maanden maart en april werd geen oplossing gevonden. Scholen stelden wel voor om hun ruimte hiervoor ter beschikking te stellen, maar de schepen gaf de voorkeur aan een historisch gebouw. De Onze-Lieve-Vrouw kerk in de Bruidstraat – eerder al gebruik in het kader van het Re:lict festival – is één van opties die momenteel onderzocht wordt. Ook twee andere kerken komen in aanmerking.

Langere periode gesloten?

Cluckers hoopt deze week het definitief technisch verslag te ontvangen. Dan zal duidelijk worden hoe het herstellingsdossier er zal uitzien en de hiermee verbonden investeringskost. Een piste die volgens de schepen te overwegen valt, is om de tussenvloer van het eerste verdiep – die er heel vroeger niet was – weg te halen. Hierdoor komt er minder druk op de draagconstructie en dat zou een gunstig effect hebben op de stabiliteit.

Schepen Cluckers vreest echter dat de Hallezaal een tijdlang niet zal kunnen gebruikt worden. Het is nog maar de vraag of de budgetten die in de meerjarenplanning voorzien waren, zullen volstaan voor het uitvoeren van de herstellingen. “Ik hoop dat we het nodige kunnen doen. Weet dat we in Diest 117 monumenten hebben waar ik heel trots op ben. Maar het instandhouden van dat patrimonium is als een zwaard van Damocles: het kost ons veel geld”, besloot hij op de interpellatie van het N-VA raadslid.

Foto: Stad Diest

Eén gedachte over “Hallezaal zou wel eens voor langere periode niet kunnen gebruikt worden.”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.