Scherpenheuvel-Zichem staat een week lang in het teken van de koers

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

Wie koers zegt in de maand juni, zegt Scherpenheuvel-Zichem. Dwars door het Hageland raast op 8 juni via Aarschot richting Zichem en de Maagdentoren. “Ook dit jaar verwelkomen we een etappe van de Baloise Belgium Tour. Op 14 juni is het centrum van Scherpenheuvel het opvallende decor voor enkele doortochten en de finish van de derde rit, Turnhout-Scherpenheuvel-Zichem”, zegt schepen van sport Kris Peetermans.

Maar nog meer dan andere jaren heeft Scherpenheuvel-Zichem een tandje bijgestoken als het om de beleving en de randactiviteiten gaat. “Topact is ontegensprekelijk het optreden van Vixen 5 en Portland,  beide bands  met groot talent van eigen bodem! Zij treden op 14 juni  om 20 uur op  aan de basiliek. Zeker niet te missen”, zegt burgemeester Manu Claes:

Op 14 juni moeten inwoners en bezoekers rekening houden met parkeer- en verkeershinder. Het lokaal bestuur raadt iedereen aan om zoveel mogelijk met de fiets te komen en gebruik te maken van de gratis bewaakte fietsenparking.

Overzicht van het programma

Op zaterdag 8 juni doet Dwars door het Hageland onze prachtige streek aan. De start is voorzien in Aarschot en de aankomst in Diest. De renners en rensters rijden daarbij door Scherpenheuvel-Zichem. De beste plek om te supporteren voor de koers is ongetwijfeld het wielerdorp aan de voet van de Maagdentoren. De wielerwedstrijd (zowel voor mannen als voor vrouwen) passeert er meermaals. Je kan de renners dus vanop enkele meters afstand aanmoedigen. Volg je liever op een groot scherm? Dan kan je ondertussen aan de feesttent genieten van een hapje en drankje. 

Bovendien kan je tussen de passages door rustig de tentoonstellings-panelen over het wielerverleden van Scherpenheuvel-Zichem bekijken.

Dwars door het Hageland is ook dit jaar weer een mix tussen onverharde stroken, bospaden en asfalt. De tocht van startplaats Aarschot gaat over een totale afstand van 178 kilometer naar de aankomst op de Citadel van Diest. (foto: Duracell DDHH)

Ook dit jaar is er een spectaculaire death ride in samenwerking met vzw De Maagdentoren. Spring vanaf de Maagdentoren de diepte in en maak een adembenemende afdaling over de Demer. Adrenaline verzekerd van 11 tot 18 uur. Meer info aan het Infopunt toerisme, Isabellaplein 1A, 3270 Scherpenheuvel, 013/39.14.60, toerisme@scherpenheuvel-zichem.be

ONTDEK HET GEHEIM VAN FIETSENMAKER RAOUL TABURIN

Filmliefhebbers kunnen in GC den egger om 20 uur genieten van de prachtige wielerfilm ‘Raoul Taburin a un secret’, een humoristisch, liefdevol verhaal voor jong en oud. Raoul Taburin, de bekende fietsenverkoper uit Saint-Céron, heeft een geheim. Hij weet alles wat er te weten valt over fietsen, behalve hoe hij erop moet rijden. De ervaren fietsenmaker wordt door iedereen in het dorp bewonderd vanwege zijn vaardigheid en kennis, zozeer dat ze ter ere van hem een fiets een ‘taburin’ zijn gaan noemen. Niemand kent zijn geheim – zelfs zijn vrouw weet niet dat de grote Raoul Taburin niet kan fietsen. Als zijn vriend Hervé Figougne, die fotograaf is, aankondigt dat hij graag een foto wil maken van Raoul die met zijn fiets een heuvel afrijdt, moet Raoul eindelijk zijn angsten onder ogen zien, met onverwacht dramatische gevolgen.

Toegang bedraagt 5 euro. Maer info: GC den egger, August Nihoulstraat 74, Scherpenheuvel, 013 39 14 14, vrijetijd@scherpenheuvel-zichem.be, www.denegger.be

Op vrijdag 14 juni is Scherpenheuvel het toneel voor de aankomst van de 3de rit van Baloise Belgium Tour. Het startschot voor de wedstrijd wordt gegeven in Turnhout. De streep is opnieuw getrokken op de Diestsesteenweg, een prachtige en door de deelnemers zeer geliefde aankomst! De winnaar en leiders in de klassementen worden nadien gehuldigd op het podium voor de basiliek. 

Programma:

  • ± 14.35 uur:  passage door Okselaar
  • ± 14.55 uur:  eerste passage aan de aankomst
  • ± 16.05 uur:  tweede passage aan de aankomst
  • ± 17.15 uur:  aankomst
Jente speelt op 14 juni een thuismatch voor de basiliek met een gratis optreden van zijn band Portland

Ondertussen bruist het centrum van Scherpenheuvel van de activiteit. Op de vele terrassen kan je genieten van een verfrissend drankje of een lekker hapje. De kinderen kunnen hun hartje ophalen op de kindermolen of bij Warme William. Maar ook steltenlopers, jongleurs, improvisatietheater en andere acts zullen jong en oud verrassen voor en tussen de passages. 

Maar het beste houdt men tot het einde met twee lokale muzikale acts, die de moeite lonen om de sportieve dag mee af te sluiten. In Scherpenheuvel-Zichem zit veel talent. De plaatselijke covergroep Vixen5 brengt iedereen onmiddellijk in de sfeer. De Belgische dreampopband Portland, met onze eigenste Jente Pironet mag de avond afsluiten.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.