Scherpenheuvel-Zichem verliest twee Vlaams-Nationalistische parlementsleden

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

Verkiezingen 2024. De kiezer heeft gesproken en alle voorkeurstemmen zijn intussen geteld. Wat dit betekent voor de zes kandidaten uit Scherpenheuvel-Zichem (Suzy Wouters, Allessia Claes, Joris De Vriendt, Kris Peeterman, Christini Gounakis et Lotte Degol) hebben we hieronder samengevat. Samen opgeteld waren deze politici goed voor meer dan 34.000 stemmen.

Suzy Wouters

Suzy Wouters kon haar zitje in het Vlaamse halfrond behouden. Haalde ze bij haar eerste verkiezing in 2019 8.530 voorkeurstemmen, dan zag ze dat gisteren aandikken tot 9.862 (1.138 daarvan komen uit het kanton Diest).

Haar partij Vlaams Belang gaat er in onze provincie weliswaar met 4 % op vooruit, maar blijft met 17 % de tweede grootste partij in Vlaams-Brabant, na N-VA. Kijken we echter naar de gemeente Scherpenheuvel-Zichem zelf, dan is Vlaams Belang daar de grootste partij met 30.7 % en volgt N-VA als tweede op 22 %.

Van alle kandidaten uit Scherpenheuvel-Zichem, haalde Suzy Wouters het meest aantal stemmen.

Op sociale media bedankt Wouters haar kiezers voor het vertrouwen en belooft ze zich opnieuw voor 100% inte zetten, vooral op sociale thema’s en de strijd tegen armoede.

Allessia Claes

In 2019 werd Allessia Claes voor het eerst verkozen voor N-VA in het Vlaams Parlement met 10.260 voorkeurstemmen. Voor de verkiezingen van 2024 stond ze op de lijst van de Kamer. Vanuit de vijfde plek op die federale lijst is het haar niet gelukt om een vierde zetel voor N-VA binnen te halen. Het goede resultaat van 9.506 stemmen (waarvan 1.264 uit het thuis-kanton Diest) volstond niet. Op zondagavond leek dat even wel zo te zijn tot de allerlaatste tellingen (de laatste %) toen een kandidaat uit Halle over haar sprong. In Vlaams-Brabant verloor N-VA een zetel in vergelijking met 2019.

“Het was een groot voorrecht om samen met jullie te werken aan een betere toekomst voor Vlaanderen. Iedere dag in het parlement heb ik geprobeerd jullie stemmen te laten horen en op te komen voor de zaken die ons allemaal aangaan. Samen met de N-VA hebben we mooie resultaten behaald waar ik met trots op terugkijk”, laat Claes weten op sociale media.

Nu is het volgens haar tijd om een stapje terug te zetten en zich meer te richten op familie en vrienden.

Voorkeurstemmen N-VA – Kamer (in het vet staan de verkozen kandidaten)

Allessia Claes kon vanuit de vijfde plaats op de lijst geen zetel in de Kamer binnenhalen

Joris De Vriendt

Bij de federale volksvertegenwoordigers kon Joris De Vriendt vanuit een vierde plek op de kieslijst van Vlaams Belang zijn zetel niet verzilveren. De Vriendt kwam in februari vorig jaar, onverwacht, in de Kamer als opvolger van Dries Langenhove en maakte hiermee zijn debuut in de nationale politiek. Hoewel zijn partij er in onze kieskring met 3.2% op vooruit ging en een derde zetel binnenhaalde, volstond dit niet. De Vriendt haalde wel zijn beste score ooit: 5.844 voorkeurstemmen (bij de vorige verkiezingen was dat nog maar 4.649).

Het feit dat hij zondag niet verkozen raakte, betekent zijn afscheid als lid van de Kamer. “Ik ben dankbaar voor alle kansen die mijn partij mij heeft gegeven. Dankbaar voor de goede samenwerking met mijn collega’s onder de gedreven leiding van Barbara Pas. Ik heb de kans gekregen zelf op het toneel van het politieke bedrijf te staan in plaats van op de achtergrond te werken.”

Hoe zijn toekomst er nu uitziet ? Op sociale media zegt hij hierover: “Er liggen nu nieuwe uitdagingen op mij te wachten maar ik weet nog niet dewelke. Maar de lokale verkiezingen voor gemeente en provincie behoren daar toe.”

Voorkeurstemmen Vlaams Belang – Kamer (in het vet de verkozenen)

De Vriendt raakte vanuit de vierde plaats op de Kamer lijst niet verkozen

Kris Peetermans

Kris Peetermans, schepen in Scherpenheuvel-Zichem, was kandidaat voor Open VLD voor de Kamer. Vanuit de derde plaats op die lijst haalde hij 4.341 stemmen (waarvan 1.393 uit het kanton Diest). Dat volstaat (net) niet voor een federaal zitje.

Door het slechte resultaat van Open VLD viel de partij in onze provincie terug van drie naar twee zetels met Irina De Knop en Kjell Vander Elst als verkozenen.

Christini Gounakis

Christini Gounakis was kandidaat voor het Vlaams Parlement voor Vooruit. Ze haalde vanop de zevende plaats 3.052 voorkeurstemmen (257 daarvan kwamen uit het kanton Diest).

Vooruit bleef op 3 zetels in Vlaams-Brabant voor het Vlaams Parlement met Bieke Verlinden, Hans Bonte en Katia Segers als verkozenen.

Lotte Degol

Zij stond als nieuwkomer op de lijst van opvolgers voor de Kamer bij cd&v.
Vanop de zevende plaats haalde Lotte Degol bij haar eerste verkiezingsdeelname al meteen 1924 stemmen, een resultaat dat ze niet verwacht had op haar 23-jarige leeftijd.

Voor de Kamer konden Sammy Mahdi en Els Van Hoof een zetel binnenhalen voor cd&V in Vlaams-Brabant. Met deze twee zetels blijft cd&v status quo met de verkiezingen van 2019.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.