Verkiezingen 2024 in het Hageland: lees hier de uitslagen en de verkozenen

KANTON DIEST, AARSCHOT

Met alle stemmen voor het Vlaams Parlement en de Kamer geteld, blijft de N-VA de grootste partij in onze regio voor wat betreft de Kamer. Voor het Vlaams Parlement scoort het Vlaams Belang het best bij de kiezers.

Kanton Aarschot (Aarschot, Begijnendijk, Tielt-Winge).

In Aarschot gaat N-VA (met kopman Theo Francken) er 2.5 % op achteruit ten opzichte van vijf jaar geleden, maar blijft met 25.3 % wel de grootste partij. Vlaams Belang (getrokken door Britt Huybrechts) stijgt met 4.1 % naar 23 %, goed voor de tweede grootste partij. Voor de socialisten van Vooruit (met lijsttrekker Frank Vandenbroucke) komt er bijna 5 % bij en zo worden ze de derde partij met 14.8 %. Cd&V houdt het verlies beperkt en haalt 13.9 %. Open Vld verliest fors – min 6.6 % – en komt uit op een magere 8 %.

Kanton Diest (Bekkevoort, Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Kortenaken)

Ook hier blijft ondanks verlies van 2.8 % de N-VA de grootste partij met 24.9 %, Vlaams Belang is tweede met 24.1 %. Ook in Diest straft de kiezer Open VLD af met 7 % verlies. Vooruit gaat er 4 % op vooruit en wordt daarmee de derde grootste partij. Cd&V haalt 12.8 % van de stemmen.

Als we kijken naar de ganse kieskring Vlaams-Brabant, dan blijft N-VA de grootste partij met 25.5%. Vlaams-Belang is tweede met 16.6 %. Opvallend: het oosten van het Hageland heeft meer gestemd op Vlaams Belang dan inwoners uit het westen van de provincie. Vooruit wordt de derde partij met 13.7 % en blijft Cd&V met 13 .0% net voor. Open Vld is vijfde partij en strandt in Vlaams-Brabant op 11 % en doet het daarmee wel beter dan in het rest van het land.

Zetelverdeling en verkozenen:

  • N-VA (4): Theo Francken (Lubbeek), Kristien Van Vaerenbergh, Darya Safai, Eva Demesmaeker . Met nog drie kiesbureaus te tellen zag het er zondagavond nog naar uit dat Alessia Claes (Scherpenheuvel-Zichem) uitzicht had op een zetel. Maar die ging vooralsnog naar Halle (Eva Demesmaeker ) in plaats van het Hageland.
  • Vlaams Belang (3): Britt Huybrechts, Kurt Moons, Kartleen Bury. Joris De Vriendt (Scherpenheuvel-Zichem) kreeg net niet genoeg voorkeurstemmen voor een zetel.
  • Vooruit (2): Frank Vandenbroucke, Fatima Lamarti. Geen zetel voor Carina Jankowski uit Diest.
  • Cd&V: Sammy Mahdi, Els Van Hoof
  • Open Vld (2): Irina De Knop, Kjell Vander Elst. Geen zetel voor Kris Peetermans uit Scherpenheuvel-Zichem
  • Groen (1): Vanbesien Dieter
  • PVDA (1): Bilmez Kemal

Kanton Aarschot (Aarschot, Begijnendijk, Tielt-Winge).

In Aarschot is het niet N-VA, wel Vlaams Belang die de grootste partij is. De partij met oa. Klaas Slootmans en Suzy Wouters stijgt meer dan 5 % en komt op 24.5 %. Tweede partij is N-VA die het verlies kon beperken. Vooruit is de derde partij. Open Vld (met lijstrekker Gwendolyn Ruttgen) krijgt ook voor het Vlaams Parlement zware klappen met een verlies van 8.6%.

Kanton Diest (Bekkevoort, Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Kortenaken)

Net als in Aarschot, is ook in Diest Vlaams Belang het populairst bij de kiezers met een winst van bijna 6 procent. N-VA is tweede, Vooruit derde. Ook hier valt het grote verlies van Open VLD op met min 5.5 %.

Als we kijken naar de ganse kieskring Vlaams-Brabant, blijft N-VA de grootste partij met 23.3 % wat hen 5 zetels oplevert, een verlies van 1. Vlaams Belang komt op twee met 17.5% van de stemmen en krijgt er een zetel bij en komt op 4. Daarna volgen Vooruit, Cd&V en Open VLD met elke drie zetels.

Overzicht van de verkozen kandidaten

  • N-VA (5) : Ben Weyts, Nadia Sminate, Katrien Houtmeyers (Tielt-Winge), Arnout Coel en Mark Demesmaeker.
  • Vlaams-Belang (4) : Slootmans Klaas, Suzy Wouters (Scherpenheuvel-Zichem), Frédéric Erens en Jan Laeremans
  • Vooruit (3): Verlinden Bieke, Bonte Hans, Segers Katia
  • Cd&V (3): Peter Van Rumpuy, Katrien Partyka, Kris Poelaert
  • Open VLD (3): Gwendolyn Rutten (Aarschot), Maurits Vande Reyde (Diest), De Bleeker Eva
  • PVDA (1): Line De Witte
  • Groen (2): Edin Horch Aimen Imed, Eva Platteau

bron: ibz uitslagen (10.6.2024 om 0.20 u.) update 8.00 u.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.