Tegen de afspraak in werden te veel bomen gekapt voor nieuwe verkaveling

SCHERPENHEUVEL

De aannemer die werkt in opdracht van de projectontwikkelaar voor de laatste fase van de verkaveling ‘Stenen Molen’ heeft het kap-plan niet gerespecteerd en te veel bomen gekapt. “Er werd geen rekening gehouden met het feit dat een stuk bos niet mocht worden gekapt. Er is zelfs buiten de bouwpercelen gerooid tot op privéterrein toe”, sakkert Georg Vranken, zelf inwoner van de Stenen Molen.

Bij de uitvoering van de ontwikkeling van de woonwijk de Stenen Molen werd opnieuw met de grove borstel gewerkt en werden koudweg alle bomen gekapt wat ingaat tegen de afspraken gemaakt met het Vlaams Agentschap Natuur & Bos (ANB). Het gaat om een gebied van net geen 2 hectare.

Toestand VOOR (links) en NA (rechts) de boskap voor fase 4 van ‘Stenen Molen’ (foto: stadSZteam)

Zo werd expliciet in de voorwaarden vermeld dat hoogstammige bomen binnen de ontboste oppervlakte niet automatisch mochten worden gekapt en mee konden worden geïntegreerd binnen de tuinen van de woningen. Uit de genomen foto’s van de omwonenden blijkt duidelijk dat er verschillende oude eiken werden gekapt die hadden kunnen blijven staan als deel van een tuin. Er werden volgens de inwoners zelfs bomen gekapt buiten de bouwpercelen tot op de privéterreinen van omwonenden.

Kap in volle broedseizoen

“Ook over de timing, midden in het broedseizoen, dat het ANB voorziet van 1 maart tot 1 juli, zijn er vragen”, zegt Pieter Boudry, onafhankelijk raadslid die met zijn partij stadSZteam de problematiek van de ‘Stenen Molen’ al jaren op de voet volgt. “Zo is het leefgebied van minstens twee koppeltjes grote bonte spechten vernield. Ook bij de controlefunctie van de stad zijn er enorm veel vragen of die wel voldoende zou zijn uitgeoefend.”

“Al twee jaar belooft de stad om net meer groen aan te planten in de Stenen Molen wijk. Zonder resultaat. Ook met de resultaten van het inputmoment dat in januari plaatsvond voor meer groen en speeltuigen is nog niets gebeurd. Nu doet de stad het tegenovergestelde met deze ronduit choquerende en overdadige boskap”, besluit Boudry.

Foto’s: c stadSZteam

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.