Vlaanderen investeert 59.000 euro in slotmuur van de Abdij van Averbode

AVERBODE

De gemetselde bakstenen slotmuur die het abdijdomein omringt, dateert uit de twaalfde eeuw en is evenoud als de abdij zelf. In de loop van de eeuwen werd de muur al vaak hersteld, gedeeltelijk herbouwd en versterkt. De toestand van de slotmuur was zeer zorgwekkend, hij is op een groot aantal plaatsen instabiel en de kans op instorting is reëel.

in 2022 kreeg het restauratiedossier een nieuwe wending. Uit een parlementaire vraag van Vlaams Volksvertegenwoordiger Allessia Claes (N-VA) aan minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele bleek dat er geld vrijrgemaakt ging worden voor de de restauratie van de Abdijmuur.

Ondertussen werd de premieaanvraag ingediend en keurde het kabinet van Matthias Diependael een restauratiebudget van 59.124 euro goed zodat de historische waarde van de slotmuur kan behouden blijven.

Dure restauratie vermijden

“Dankzij de standaardpremie kunnen premienemers (in dit geval Abdij der Norbertijnen van Averbode vzw) via een eenvoudige procedure snel ondersteuning krijgen om erfgoed te onderhouden. We zijn natuurlijk erg blij dat er door de eigenaars gebruik wordt gemaakt van deze premie om het erfgoed in goede staat te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, zegt Allessia Claes.

Gerelateerd:

foto inzet artikel: Google Maps



Volg onze Facebook pagina, zodat je onze berichten als eerste leest.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is hagelandexpres_fb.jpg

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.