Trouwen in openlucht? “Praktisch onmogelijk”, zegt bevoegd schepen Renders

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

Verliefde koppels die binnenkort hun ja-woord geven, kunnen dat nog niet doen op een buitenlocatie. Het voorstel van Allessia Claes (N-VA) werd weggestemd door de bestuurscoalitie. “Te veel praktische bezwaren”, vindt bevoegd schepen Lieve Renders (CD&V).

Eerst wat positief nieuws: trouwen op een andere locatie dan het gemeentehuis mag wel degelijk volgens het burgerlijk wetboek. De locatie mag wel niet willekeurig gekozen worden en moet neutraal en openbaar toegankelijk zijn.

Voorwaarde is wel dat het gemeentebestuur haar akkoord geeft. Daarom vroeg oppositiepartij N-VA tijdens de gemeenteraadszitting van 25 februari aan het stadsbestuur (CD&V en Open VLD) van Scherpenheuvel-Zichem om deze piste te onderzoeken en één of meerdere trouwlocaties in openlucht aan te duiden. “Onze stad heeft bijzondere historisch en toeristische plaatsen met een idyllisch karakter. Trouwen op zo’n plek maakt die dag onvergetelijk en uniek”, vond raadslid Allessia Claes die het voorstel indiende.

Praktische bezwaren

Bevoegd schepen Lieve Renders (CD&V) schetste de voorwaarden van een dergelijke locatie. “De locatie moet uitsluitend gebruikt worden door de gemeente. Dat is bijvoorbeeld het geval in een openbaar parkgebied – daar zou het wel kunnen – maar niet op een strand omdat de stad daar geen exclusief gebruiksrecht op heeft.”

Maar de schepen ziet vooral praktische bezwaren in haar stad om een huwelijk buiten te voltrekken.

Neem nu de kiosk in Zichem, er is zeker geen mogelijkheid tot exclusiviteit. Sommige koppels willen in het geheim trouwen en dan ligt openlucht wat moeilijker. Bovendien vindt de schepen het te moeilijk om te organiseren, zeker als er meerdere plechtigheden zijn op één dag.

Eerst op de kiosk in Zichem een trouw doen en een uur later op het stadhuis zijn voor het volgende koppel, is moeilijk haalbaar.

Andere argumenten om het niet te doen: Telkens de verhuis van stoelen en wat doe je bij regenweer?

Lieve Renders, schepen bestuurszaken Scherpenheuvel-Zichem

Volgens schepen Renders is het ook niet mogelijk om huwelijksakten digitaal te ondertekenen bij gebrek aan internet. Dat laatste mag zeker geen probleem zijn want Zichem heeft een goede mobiele data ontvangst (4G). De GSM zendmast van Proximus staat op 400 meter van het marktplein.

“Maar als er een park in de buurt van het gemeentehuis was, dan zouden we dit wel kunnen organiseren. Bovendien hebben we nog geen enkele vraag gekregen van koppels om buiten te trouwen”, motiveerde Renders.

Ook geen proefperiode

De meerderheidspartijen CD&V en Open VLD verwezen het voorstel naar de prullenmand door tegen te stemmen. De raadsleden van N-VA, Vlaams Belang en sp.a waren wel gewonnen voor het romantisch concept van trouwen in openlucht.

Allessia Claes reageerde achteraf teleurgesteld dat het stadsbestuur niet de mogelijkheid wilde onderzoeken, zelfs geen proefperiode in de zomermaanden op de dagen die wel zouden passen in de agenda van de schepen. “Andere gemeenten zoals Glabbeek of Lubbeek hebben bewezen dat het wel kan.”


Volg onze Facebook pagina, zodat je onze berichten als eerste leest.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is hagelandexpres_fb.jpg

Eén gedachte over “Trouwen in openlucht? “Praktisch onmogelijk”, zegt bevoegd schepen Renders”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.