De restauratie van de SINT-PIETERSKERK in Langdorp is afgerond

LANGDORP

De renovatie van de Sint-Pieterskerk in Langdorp zit erop. De grondige restauratiewerken gingen in 2019 van start na jaren van voorbereiding. Op zondag 26 juni vieren de inwoners het einde van de werken tijdens een feestelijke heropening.


De Sint-Pieterskerk heeft een eeuwenoude geschiedenis. Het 13e-eeuwse koor van de kerk met typische spitsbogen en de 14e-eeuwse vierkante westtoren in ijzerzandsteen zijn daar getuige van. Het orgel werd al in 1981 beschermd als monument. De hele parochiekerk, inclusief kerkhof en nabijgelegen pastorij, werd in 2002 beschermd als monument.

In 2014 diende de toenmalige kerkfabriek Sint-Pieter Langdorp, na vele jaren voorbereiding, een premie-aanvraag in bij het agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid voor een grondige buitenrestauratie. “In 2019 konden de restauratiewerken opstarten, met financiële steun van de stad en Onroerend Erfgoed. Het dak, de toren, de muren, de glasramen en alle andere buitenelementen kregen een grondige opknapbeurt. De oude kerkhofmuur en poorten werden hersteld, en de kerk kreeg ook meteen nieuwe verwarming, nieuw sanitair en een likje verf”, zegt schepen van patrimonium Bert Van der Auwera.

Multifunctionele kerk

De kerk heeft een religieuze functie binnen de parochie Langdorp-Wolfsdonk-Gijmel en de pastorale zone Sint-Rochus Aarschot. Daarnaast zal de kerk ook nog voor tal van andere functies gebruikt kunnen worden, zoals concerten, tentoonstellingen en culturele activiteiten. Onder meer het Merodefestival zal er plaatsvinden. Een echte multifunctionele kerk, dus.

Feestelijke heropening

De feestelijk opening is op zondag 26 juni, de dag van het patroonsfeest van de heilige Sint-Pieter. Om 9.30 uur vindt de eucharistieviering plaats. Daarna volgt de plechtige opening met speeches door de Kerkfabriek en de stad Aarschot, afgewisseld met muziek uit eigen streek. Als afsluiter kan je terecht op de gezellige receptie. Om 14 uur en 16 uur zijn er rondleidingen. De kerk is doorlopend geopend tot 18 uur.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.