Recyclagepark in Kortenaken is terug open als Diftar-gewichtspark

KORTENAKEN

Het gemeentebestuur van Kortenaken besliste in 2016 om mee in het masterplan ‘Recyclageparken’ van EcoWerf te stappen. Dat plan introduceert uniforme tarieven in alle parken en het zorgt ervoor dat iedere inwoner uit het werkingsgebied van EcoWerf op maximaal 15 minuten van een recyclagepark woont. Daarom heeft elke inwoners uit Kortenaken ook toegang tot alle DifTar-parken van EcoWerf.

Het recyclagepark werd uitgebreid met 60 are en kreeg een nieuwe indeling. De containers zijn verzonken om afval er gemakkelijker in te kunnen gooien. Je rekent eenvoudig af met je DifTar-rekening of met Bancontact. Op het park kan je nu ook potgrond, compost en compostbakken kopen.

Kijkmoment

De nieuwsjongens van KRT-nws uit Kortenaken gingen al een dag eerder poolshoogte nemen en zagen dat een kleine 300 personen ingingen op de uitnodiging van parkbeheerder EcoWerf om kennis te komen maken met het nieuwe park.

Het park heeft twee delen: links is de gratis zone, rechts al het betalende. Links kunnen dus ook een aantal autobanden gratis per jaar. In het rechterdeel moet men eerst over een weegbrug, om het afval per soort aan het bijhorend tarief te kunnen afrekenen. Die afrekening kan zowel met een Diftar-rekening als met Bancontact, in dat laatste geval is het wel iets omslachtiger om af te rekenen.

Het aanwezige personeel van Ecowerf zorgde voor een professionele en aangename ontvangst. De reporter van KRT-nws stelde vast dat het park mooi oogt en heel praktisch ingericht werd. Er werd een gedetailleerde rondleiding gedaan, eerst in de niet-betalende zone, daarna in de betalende, via de weegbrug. Tot slot kreeg iedereen nog een drankje aangeboden.

Nieuwe tarieven

Voor de betalende afvalsoorten gelden de volgende prijzen:

Betalende afvalsoortTarief particulierTarief kmo
Boomstronken, snoeihout€ 0,04 / kg  € 0,08 / kg
Cellenbeton, gips, keramiek, steenafval€ 0,04 / kg€ 0,08 / kg
Harde plastics€ 0,08 / kg€ 0,12 / kg
Snoeihout€ 0,08 / kg (°)€ 0,12 / kg
Gras en bladeren€ 0,20 / kg (°)€ 0,20 / kg
Grofvuil€ 0,30 / kg€ 0,30 / kg

(°) Er zijn enkele vrijstellingen voorzien door het lokaal bestuur van Kortenaken. Zo mag ieder gezin jaarlijks tot 300 kg snoeihout gratis aanleveren. Ook gras en blad is gratis van 1 oktober tot en met 31 december. Deze vrijstellingen gelden voor alle inwoners van Kortenaken. Het maakt daarbij niet uit welk DifTar-park je bezoekt.

Het nieuwe EcoWerf park in Kortenaken (foto: credits KRT-nws)

Het recyclagepark, gelegen aan de Zandrodestraat, is voortaan wekelijks open van dinsdag tot vrijdag van 12.30 tot 19.30 uur en op zaterdag van 9 tot 16 uur. Het park is gesloten op maandag, en zon- en feestdagen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.