De pot van het Vlaams noodfonds van 230.000 euro wordt verdeeld onder het verenigingsleven | Sportraad niet akkoord met verdeelsleutel

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

In Scherpenheuvel-Zichem heeft de gemeenteraad de verdeling van de gelden van het Vlaams Noodfonds (230.000 euro) goedgekeurd voor de cultuur, jeugd en sportsector. De sportclubs gingen niet akkoord met de manier van verdeling van de gelden. N-VA en Vlaams Belang stemden tegen omdat het voorstel ondoordacht en met gebrek aan overleg werd opgesteld.

Het volledige bedrag dat Scherpenheuvel-Zichem van het Vlaams steunfonds ontvangt – 230.171,48 euro – wordt integraal besteed aan de rechtstreekse ondersteuning van de werking van de verenigingen. Het gaat niet naar projecten die door de stad worden georganiseerd zoals bv. de werking van den Egger.  “Dit is een bewuste keuze van het stadsbestuur. Wij willen onze verenigingen maximaal ondersteunen”, aldus burgemeester Manu Claes tijdens de on-line gemeenteraad van donderdag 26 november.

500 euro voor iedereen

Nog een verschilpunt met andere steden is dat het geld  toegewezen wordt aan het verenigingsleven in de ruime zin, dus alle sectoren: sport, cultuur, jeugd, maar ook senioren, welzijn, milieu,  oudercomités van de scholen, buurtcomités , ontwikkelingssamenwerking en dierenwelzijn.  Op die manier wordt de steun verdeeld over het brede scala van alle 182 (!) erkende verenigingen. “Want ze verdienen allemaal onze steun,” aldus Claes.

Er wordt een basisbedrag van 500 euro toegekend aan iedere erkende vereniging

Het resterende bedrag  wordt verdeeld aan de hand van het gemiddelde van de laatste drie reeds uitbetaalde werkingsjaren. En houden rekening met een aantal objectieve criteria zoals aantal leden, activiteiten enz..  en werden vroeger reeds goedgekeurd door de gemeenteraad.

Het voorstel van verdeling werd vooraf voor advies voorgelegd aan de  acht adviesraden van de gemeente. Zeven van deze acht adviesraden brachten positief advies uit. De sportraad adviseerde negatief. Een door schepen van cultuur Peetermans aangekondigd extra overleg om tot een gezamenlijk akkoord te komen tussen de voorzitters van de adviesraden kwam er niet.

Burgemeester wuift bezwaren weg

Het voorstel van de verdeling van de gelden werd tijdens de gemeenteraad niet door alle raadsleden unaniem goedgekeurd. Oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang gingen niet akkoord. Raadslid Lieven Simon (N-VA) ziet vooral een gebrek aan nuance in de voordeling van de gelden en vroeg om de verdeling te finetunen en het agendapunt te verdagen. “De zwaarste lasten moeten de meeste steun krijgen”, motiveerde het N-VA raadslid.

“Verenigingen die geen inkomsten hadden maar ook geen kosten, lijden geen verlies,  dat noemt men minderopbrengst. Verenigingen die geen inkomsten hadden maar wel kosten moeten dragen of uitgaven doen (vb. huur van clublokalen) lijden verlies. Daar wordt op geen enkele manier rekening mee gehouden in het huidige voorstel”, zegt de N-VA fractie. De burgemeester lachte tijdens de gemeenteraadzitting deze bezwaren weg.

De N-VA fractie liet noteren dat ze het idee dat alle verenigingen recht hebben op een tussenkomst zeker steunt, maar blijft van mening dat het voorstel voor de verdeling van de subsidies te ondoordacht en met gebrek aan overleg en solidariteit is opgesteld.

Wie de discussie over de verdeling van de fondsen nog eens wil herbekijken kan op YouTube terecht waar de zitting on-line werd gestreamd (fragment te starten op 1 uur 19 minuten)

Foto: YouTube kanaal van de gemeente Scherpenheuvel-Zichem

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.