Stadsbestuur reageert op aantijgingen over inhouding van haar openstaande facturen op de subsidies aan verenigingen

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

De meerderheidspartijen CD&V en Open VLD hebben gereageerd op de beschuldiging die N-VA eerder deze week deed over het inhouden van Vlaamse corona-subsidies aan de getroffen (sport)verenigingen.

N-VA meldde deze week bij monde van raadslid Lieven Simon dat bij de uitbetaling van de Vlaamse subsidies – 231.000 euro – aan de verenigingen in Scherpenheuvel-Zichem een deel door het gemeentebestuur werd ingehouden. Dat deden ze om openstaande rekeningen zoals de huur van de sportzalen in te lossen. Dat viel niet in goede aarde bij Lieven Simon die aankaartte dat bij veel verenigingen het water aan de lippen staat. Hij verweet het stadsbestuur om Vlaams geld in eigen zak te steken omdat het stadsbestuur de verenigingen liet betalen voor infrastructuur en huur, terwijl ze al maanden stil liggen.

“Dit is er ver over”, regeren de meerderheidspartijen van CD&V en Open VLD in een gezamenlijk persbericht. “De N-VA verkoopt complete onwaarheden, gebaseerd op een onjuiste voorstelling van de feiten.”

We zetten hard in op het verenigingsleven en hopen dat met deze extra incentive alle verenigingen een doorstart zullen kennen in het post-coronatijdperk. 

Manu Claes, burgemeester

Bij vier verenigingen werd er 2.224 euro ingehouden

“Van de 231.171 euro die integraal werd doorgestort naar alle erkende verenigingen, werd een bedrag van in totaal 2.224 euro bij  vier sportverenigingen ingehouden.  Dit is net geen 1 procent van het totale bedrag”, repliceert Manu Claes. “De bewering van N-VA dat het voor veel verenigingen als een onaangename verrassing kwam is dus meer dan overdreven. Die ‘veel’ slaat dus op 4 van de 184 verenigingen.”

Het stadsbestuur heeft dus inderdaad facturen verrekend voor de huur van infrastructuur voor de periode van oktober, november en december 2020. Ze gaf daarbij wel een korting van 50% als compensatie in deze coronacrisis. Deze facturen hebben betrekking op het gebruik van kleedkamers in de sporthallen en voor het gebruik van de sportzalen zelf. Voor één vereniging gaat het om reeds langer openstaande schulden voor het maaien van het door hen gebruikte voetbalterrein door de stadsdiensten.

Gebruik sportinfrastructuur van de stad

Het gebruik van sportterreinen, overwegend voetbalterreinen die eigendom zijn van de stad, en gebruikt worden door de voetbalclubs, is gratis.  “De bewering van N-VA dat de stad is blijven facturen sturen naar verenigingen voor vergoedingen voor sportterreinen is dus totaal uit de lucht gegrepen want er zijn geen facturen”, verduidelijkt Claes. De stad betaalt jaarlijks  de huur voor de voetbalterreinen die op privé-eigendom gelegen zijn en die gebruikt worden door de voetbalclubs in de officiële competitie.

Raadslid Lieven Simon van N-VA blijft bij zijn eerder standpunt. “Er is zonder voorafgaand overleg met de sportverenigingen geld ingehouden. Bovendien is het stadsbestuur, toen de toestand in het najaar ten gevolge van de tweede coronapiek verslechterde, facturen blijven sturen voor de periode november en december, terwijl sportverenigingen er geen gebruik konden van maken omdat de activiteiten verplicht stillagen”.

Burgemeester Manu Claes en schepen voor sport en cultuur Kris Peetermans laten nog weten dat ze momenteel werken aan nieuwe maatregelen en bekijken of ze kunnen tegemoet komen aan bepaalde beslommeringen, waaronder het niet kunnen gebruiken van infrastructuur door de huidige overmacht.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.