Gidsenbond Aarschot verzorgt stadswandelingen met Sint-Rochus

AARSCHOT

De jaarlijkse Sint-Rochusverlichting op 15 augustus is ongetwijfeld het grootste toeristische evenement van de stad Aarschot. Op deze dag worden de lichten gedoofd en komen er sfeervolle lichtjes ter verering van Sint-Rochus in de plaats. De inwoners van Aarschot verlichten hun woningen met duizenden kaarsjes en ook de handelaars wordt gevraagd om hun etalages sfeervol te verlichten.

Die dag verzorgt de Aarschotse gidsenbond wandelingen met als thema ‘Tussen pest en cholera’. De namiddagwandeling vertrekt op 15 augustus 2022 om 15 uur aan de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de rondleiding neemt ongeveer twee uur in beslag.

Pandemieën zijn van alle tijden

In de vorige eeuwen werden Aarschot en omgeving geteisterd door Spaanse griep, pest, dysenterie en cholera. Bij al deze tegenslagen deed de gelovige landsman of stedeling meermaals een beroep op de Heilige Rochus. De Aarschottenaren brandden kaarsjes voor hem om pest en ander onheil te verdrijven. “De traditie is de laatste jaren heel actueel geworden door de coronacrisis. Het branden van kaarsjes heeft vandaag dus een grote symbolische waarde”, zegt Louis Peeters van de Aarschotse gidsenbond.

De Aarschotse gidsenbond zorgt ook voor gegidste avondwandelingen. Zo vertrekt er om 21 uur en 22 uur een avondwandeling, verdeeld in twee groepen, aan het standbeeld van Pater Raskin (Raskinkade) die de deelnemers langs de verborgen, mooi verlichte parels in de stad brengt. Elke wandeling duurt een uur. “Mogelijk kunnen we bij deze wandelingen een glimp opvangen van de Gasthuisapotheek, die begin september zal geopend worden”, besluit Peeters

Foto credits: Clickshot vzw, Het Gasthuis


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.