Lindemolen van Diest is erkend als ‘actieve molen’

DIEST

De staakmolen langs de Omer Vanaudenhovelaan heeft niet altijd daar gestaan. In de 18e eeuw maalde hij eerst het graan op de Doodsberg in Schaffen, op het einde van de 19e eeuw verhuisde hij naar Assent om 100 jaar later zijn vaste stek te verwerven op de stadswallen ter hoogte van de Halve Maan. De naam Lindemolen verwijst naar de stadsarchivaris Van Der Linden die de molen in 1960 naar Diest haalde. 

Zes jaar geleden werd de molen gerestaureerd. Dat bleek nodig na een inspectie door Monumentenwacht Vlaams-Brabant. Die stelde vast dat de grote klopkever een aantal houten balken aangetast hadden. Hierdoor kwam de stabiliteit in het gedrang.

De Lindenmolen is sinds 1994 eigendom van de provincie Vlaams-Brabant en wordt beheerd door Willem Huyskens. Samen met mede-molenaars Eddy Alen en Herman Nicasy ontvangt hij elke eerste en derde zondag van de maand bezoekers. Ook scholen vinden vaak de weg naar de molen.

Leuk weetje ons bezorgd door lezer Daniel Mees uit Kortenaken. Wist je dat de de overgrootvader van Eddy molenaar was in Kortenaken? De appel valt niet ver van de boom.

Foto: Provincie Vlaams-Brabant

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.