Scherpenheuvel-Zichem sluit samenwerkingsovereenkomst voor de opvang van loslopende honden

SCHERPENHEUVEL-ZICHEM

In juni 2016 ondertekende het lokaal bestuur van Scherpenheuvel-Zichem de beginselverklaring van dierenvriendelijke gemeente. Een van de voorwaarden hiervoor was, aansluiten bij een door Vlaanderen erkend dierenasiel.

Bevoegd schepen Lieve Renders (cd&v) vroeg in de laatste gemeenteraad om een nieuw akkoord met het asiel VZW Dierenvrienden Sint-Truiden goed te keuren. Op die manier wordt het mogelijk om (loslopende) honden die door de politie op het grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem gevonden worden en die – na een periode van 15 dagen – niet aan het baasje kunnen terugbezorgd worden, toe te wijzen aan een dierenvriendelijk asiel.

In de nieuwe overeenkomst – van onbepaalde duur – met het asiel VZW Dierenvrienden werden richtlijnen opgenomen om de gevonden honden op te halen. Het asiel zal de honden opvangen en verzorgen. De stad betaalt hiervoor jaarlijks een werkingskost 5.500 euro aan de VZW, jaarlijks indexeerbaar. Als de eigenaar na twee weken geen teken van leven geeft, wordt de hond eigendom van het asiel.

Optimale huisvesting en zorg

De werkgroep Dierenwelzijn van de gemeente selecteerde de Dierenvrienden uit Sint-Truiden omdat deze het best scoorde op een vergelijkend onderzoek met andere asielen uit de buurt. “Financieel was deze VZW de beste keuze en de huisvesting en de zorg verloopt er optimaal”, vertelt de schepen. Ook de stad Diest koos voor deze VZW voor de noodopvang van honden.

Schepen Renders raamt het aantal gevonden honden dat jaarlijks niet meer aan de rechtmatige eigenaar kan bezorgd worden op een vijftiental in de politiezone Demerdal (Scherpenhevuel-Zichem en Diest)

Voor de opvangen van andere dieren dan honden, sluit de gemeente een overeenkomst met de VZW Forrest & Friends in Kaggevinne. Gevonden dieren kunnen door de politie aan deze VZW binnengebracht worden voor noodopvang. De stad betaalt hiervoor jaarlijks een werkingstoelage van 2.000 euro.

De beide overeenkomsten werden unaniem door alle raadsleden goedgekeurd.

Foto: https://dierenasielsinttruiden.be/

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.