Nieuwe Pelgrimsroute naar Compostela passeert ook het Hageland.

Het Vlaams Compostelagenootschap heeft in Diest haar compleet vernieuwde pelgrimsroute Via Monastica voorgesteld. De pelgrims die door ons land op weg zijn naar het Spaanse Santiago de Compostela, hebben er een wandelveilige en boeiende pelgrimsroute bij. Deze pelgrimsweg vult een onmisbare link in tussen de Nederlandse en de Franse Compostelawegen.

Deze langeafstandswandeling door de Kempen, het Hageland, Haspengouw en Wallonië brengt een unieke mix van wisselende natuurervaringen, monastieke plaatsen, en gezellige steden en dorpen. Voor deze pelgrimsroute stelt het Vlaams Compostelagenootschap ook een gloednieuwe, handige wandelgids voor. Naast een precieze wegbeschrijving zet de gids heel wat mooie plaatsen en interessante bezienswaardigheden in de kijker.

De mooiste pelgrimsweg

De Via Monastica ontleent haar naam aan de monastieke plaatsen langs de pelgrimsweg, zoals de norbertijnenabdijen van Postel, Tongerlo, Averbode en Leffe.

“De Via Monastica is misschien wel onze mooiste pelgrimsweg”, zegt Hugo Frederix, verantwoordelijke voor de Werkgroep Pelgrimspaden bij het Vlaams Compostelagenootschap. Dat is de vrijwilligersorganisatie die de individuele kandidaat-pelgrim helpt om de pelgrimstocht naar Compostela aan te kunnen vatten. “Je loopt volop door natuurgebieden en landelijke omgeving, afgewisseld met monastieke plekken die een rijke geschiedenis en rust uitademen. De dorpen waar je doorloopt, zijn aangenaam. De steden Diest, Tienen, Zoutleeuw, Namen en Dinant erg gezellige plaatsen.”

De Via Monastica passeert ook de stad Diest en het mooie begijnhof (foto: Hugo Frederix)

Zonde, maar geen doodzone

De pelgrimsweg vertrekt in het Hollandse Vessem. Door de vallei van de Kleine Beerze, bossen en heide bereik je de abdij van Postel in de Kempen. Vanaf Balen tot Diest wandel je twee dagen door het Landschapspark de Merode.”Een unieke mix van wisselende natuurervaringen en monastieke plaatsen. Maar je kunt vanuit Balen ook direct doorsteken naar Diest, en de abdijen van Tongerlo en Averbode en het bedevaartsoord Scherpenheuvel niet aandoen. Zonde, maar geen doodzonde”, grapt Frederix.

“De Oranjestad Diest, met een van de mooiste begijnhoven van Europa, is een must-see. Zoutleeuw, iets verderop, is dat eigenlijk ook. De Leonarduskerk slaagde erin om door de eeuwen heen zijn imposante kerkschatten goed te bewaren. Iets ten noorden van Zoutleeuw kun je opteren voor een variante, die je langs suikerstad Tienen voert, met zijn voormalige begijnhofkerk, en je daarna linea recta naar Namen brengt. We laten de keuze aan de pelgrim.”

De nieuwe wandelgids bevat overzichtelijke kaarten van de trage wegen op weg naar Compostela

Kan je ook een pelgrimstocht in Vlaanderen starten?

Pelgrimeren (°) in eigen land kan langs een van de acht door het Compostelagenootschap uitgebouwde Via-pelgrimswegen. Van west naar oost zijn dat de Via Yprensis, Via Brugensis, Via Scaldea, Via Tenera Via Brabantica, Via Monastica en Via Limburgica. Binnenkort komt dat de Via Lovaniensis bij.

(°) Tot slot laten we Frederix uitleggen wat pelgrimeren betekent. “Je zou het wandelen-plus of fietsen-plus kunnen noemen. Die plus vult elke pelgrim zelf in. Voor sommigen is het een pure sportieve uitdaging. Anderen willen voor zichzelf eens alles op een rijtje zetten, achteruit-en vooruitkijken na studie of pensionering. Of gewoon uitvissen wat nu echt belangrijk is in hun leven. Nog anderen willen vriendschapsbanden aanhalen, hebben cultuurhistorische interesses, willen gewoon genieten van landschap en natuur of hebben spiritueel-religieuze motieven. Wat maakt dat voor een pelgrim de tocht zelf het doel is en niet zozeer de eindbestemming.”

Het Vlaams Compostela genootschap helpt je op weg




Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.